Elérhetőségek

Láng Pincészet

Cím: 9730 Kőszeg,
Kethelyi út 24.
Telefon: +3694/367-117
Mobil: +3630/9890-841
E-mail:
További...

További elérhetőségek

Láng Letícia

  • +3630/5527-450
  • langleticia@hotmail.com

Lángné Hódosi Kitti

  • +3630/4383-614
Nyitvatartás

Nyitvatartás

H - Szo: 08:00 - 12:00 és 13:00 - 17:00

V: Zárva



Bor és egészség


Vörösbor készítési technológiánk évszázados családi hagyományokon alapul, mely során szem előtt tartjuk a lehető legkevesebb mesterséges beavatkozást a természetes folyamatok rendjébe.

Az erjedés spontán történik, nem használunk fajélesztőt. Az új feldolgozóhelységünk, mely a földbe süllyesztett, illetve a kora reggeli szüret lehetőséget ad a cefre hőmérsékletének alacsonyan tartására. Így az erjedés nem annyira zajos, 28 – 30 oC körül megy végbe, mely hőmérséklet kedvez a fenolos anyagok kioldódásának. A héjon erjesztés nyíltan történik, hosszú törkölyön tartással, a megfelelő színstabilitás kialakulása érdekében. Ez 10 – 14 napig terjed, fajtától függően.

Mindezek után hely függvényében körülbelül fél év hordós érlelés következik. Előszeretettel alkalmazunk barrique hordókat, kis fahordókat és ászokhordókat. A palackozásra szánt tételek fajtától függően barrique és kis fahordókban érlelődnek hosszabb – rövidebb ideig. A folyóbor tételekeinket rozsdamentes acéltartályokban és műanyagtartályokban tároljuk.

Itt szeretnénk pár szót ejteni a vörösborok jótékony egészségügyi hatásáról, s az ezért felelős polifenol vegyületekről, mely nagyon népszerű témakör napjainkban. 
Ezen fenolos vegyületek a szőlő héjában, a magban és a kocsányban fordulnak elő jórészt, ezért a borokban található polifenol vegyületek mennyisége és minőségi összetétele nagyban függ a borkészítési technológiától. 

Mindezek alapján kiváncsiak voltunk arra, hogy mit tudnak a mi hagyományos borkészítési technológiával készült „gyermekeink”, ezért 2006-os és 2007-es évjáratú vörösborainkat bevizsgáltattuk a  Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékén. 
A vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a vizsgált kőszegi vörösborok polifenol tartalma megfelel az országos átlagértékeknek, sőt sok esetben meg is haladták azokat.  A következőkben a „slágermolekula”, a rezveratrol-tartalom alakulását láthatják kőszegi vörösborokban:

 

Mg/l Syrah
2006
Kékfrankos
2006
Zweigelt
2006
Blauburger
2006
Bíborkadarka
2006
c-resveratrol 0,6 0,6 0,6 0,6 0,5
t-resveratrol 1,1 1,5 1,1 1,2 1,1
t-piceid 0,8 0,6 0,5 0,4 0,6
c-piceid 0 0 0 0 0
? 2,5 2,7 2,2 2,2 2,2

 

 

Mg/l Syrah
2007
Kékfrankos
2007
Zweigelt
2007
Blauburger
2007
Bíborkadarka
2007
c-resveratrol 0,5 0,5 0,7 0,8 0,5
t-resveratrol 0,6 1,1 1,2 2 1
t-piceid 0,7 0,6 1 0,8 0,8
c-piceid 0 0 0 0 0
? 1,8 2,2 2,9 3,6 0

 

(Kállay-Láng, 2008)
Kiegészítő információ: A vörösborok átlagosan 2,2 mg/l rezveratrolt tartalmaznak.

Ezek alapján ajánljuk Önöknek napi egy pohár kőszegi vörösbor elfogyasztását az EGÉSZSÉGÜKRE!

 




Megosztás


Vissza az előző oldalra!
Láng Pincészet - Magyar